تعیین رودامین رنگدانه در نمونه های مواد غذایی توسط مایع های یونی با روکش هسته مغناطیسی / شل نانو ذرات Fe3O4 @ SiO2 و نانو ذرات همراه با فلورسانس اسپکتروفتومتری
Determination of Rhodamine B Pigment in Food Samples by Ionic Liquid Coated Magnetic Core/Shell Fe3O4@SiO2 Nanoparticles Coupled with Fluorescence Spectrophotometry
نویسندگان |
این بخش تنها برای اعضا قابل مشاهده است ورودعضویت |
اطلاعات مجله |
sciencepg |
سال انتشار |
2017 |
فرمت فایل |
PDF |
کد مقاله |
25494 |
پس از پرداخت آنلاین، فوراً لینک دانلود مقاله به شما نمایش داده می شود.
چکیده (انگلیسی):
The Ionic liquids (IL) 1-octyl-3-methylimidazole hexafluorophosphate ([OMIM]PF6) was selected from three ILs along with (1-butyl-3-methylimidazole hexafluorophosphate ([BMIM]PF6), 1-hexyl-3-methyl-imidazole hexafluoro-phosphate ([HMIM]PF6), were coated by Fe3O4@SiO2 nanoparticles with core-shell structure to prepare magnetic solid phase extraction agent (Fe3O4@SiO2@IL) and establish a new method of magnetic solid phase extraction (MSPE) coupled with Fluorescence spectrophotometry for separation/analysis of Rhodamine B. The results showed that Rhodamine B was adsorbed rapidly byFe3O4@SiO2@[OMIM]PF6 and eluted by ethanol. Under the optimal conditions the linear range, detection limit (DL), correlation coefficient (R) and relative standard deviation (RSD) were found to be 0.40-140.00 g L-1, 0.06g L-1, 0.9993 and 0.45% (n=3, c=10.00 µg L-1), respectively. The pre-concentration factor of the proposed method was 25-fold. The Fe3O4@SiO2 NPs can be used repeatedly for 10 times. This method has been applied to the determination of Rhodamine B in food samples.
کلمات کلیدی مقاله (فارسی):
رودامین، نانو ذرات IL-مغناطیسی، مغناطیسی SPE، فلورسانس اسپکتروفتومتری
کلمات کلیدی مقاله (انگلیسی):
Rhodamine B, IL-magnetic Nanoparticles, Magnetic SPE, Fluorescence Spectrophotometry
پس از پرداخت آنلاین، فوراً لینک دانلود مقاله به شما نمایش داده می شود.